In de beroepscode staan de normen en waarden die alle professionals in sociaal werk met elkaar delen; dat verbindt en versterkt de beroepsgroep. De beroepscode is een onmisbaar hulpmiddel in het dagelijks werk van sociaal werkers. Sociaal werk is mensenwerk dat vraagt om ethisch bewustzijn en het voortdurend maken van ethische afwegingen. Er zijn talloze momenten waarop professionals zich afvragen: Wanneer doe ik het goede? Ook deze nieuwe beroepscode geeft geen pasklaar antwoord op die vraag, maar helpt professionals wel om verantwoord te kunnen handelen.
Voor Ingrado – vereniging voor Leerplicht en Doorstroompunt (RMC) ontwikkelde ik samen met professionals een moreel kompas en ethische vragen voor RMC. In 2023 is het Moreel Kompas aangevuld voor de context van Leerplicht.
Regelmatig geef ik workshops of lezingen over het kompas. Kijk op de website van Ingrado voor meer informatie.
De voorloper van SAM (de BvK) had al in 2017 een aanzet gemaakt voor een beroepsstatuut. In 2020 schreef ik het beroepsstatuut voor voor uitvoerende professionals in het sociaal domein
Samen met zeer gewaardeerde collega Jaap Buitink heb ik in 2017 een bijdrage geleverd aan de Beroepscode voor de Sociaal Werker. Binnen het programma ‘Sociaal Werk Versterkt’ werken beroepsverenigingen, werkgevers en vakbonden samen om de professionalisering van het sociaal werk een impuls te geven. Via deze link kun je de Beroepscode voor de sociaal werker downloaden.