De ‘nieuwe’ code gedecodeerd
In het voorwoord relativeert Jan Janssen al een deel van de titel van het boek “De nieuwe code gedecodeerd”. De beroepscode waarover hij het in deze uitgave heeft is immers van 1990, terwijl het boek wat ik in handen heb, is gedrukt in 2001 (vijfde druk). Het ‘nieuwe’ in de titel geeft aan dat het een boek is over de opvolger van de eerste code in het maatschappelijk werk, de code van 1962. Daarover schreef Janssen het boek “De code gedecodeerd”. Sindsdien zijn en er kleinere en groet aanpassingen aan de beroepscode voor maatschappelijk werkers gedaan, maar die worden in mijn exemplaar uiteraard niet behandeld.
Wel wordt – uiteraard – de kern van de beroepsethiek behandeld. En dat gebeurt op een mooie en aansprekende wijze. Geheimhouding is altijd een hot item geweest, en dat is het nu misschien nog wel meer dan anders. De komst van de AVG heeft alles rond privacy in de spotlights gezet, en er wordt ontzettend veel geschreven over wat moet en mag en wat verboden is en welke sancties daarop staan. Janssen stelt in zijn passage over vertrouwelijkheid de even simpele als doeltreffende vraag: Wat is een geheim? En dan zou je eigenlijk een momentje moeten stoppen met lezen. Om die vraag even op de tong te proeven en door je hersenpan te laten rollen. Zowel de vragen die Janssen stelt als zijn heldere antwoorden maken dit boek een feest om te lezen. Al ben je nog zo’n doorgewinterde code-terrier (Janssen gebruikt die term echt!), dan kun je in kleine hoekjes talloze wonderschone inzichten opdoen.
Overigens kun je het boek nog steeds gewoon kopen (zesde druk). Ik neem aan dat de terminologie het en der is aangepast. Immers, hoeveel sociaal werkers weten nog wat een CAD is? Ik heb er wel van genoten om het in deze versie te lezen, het bracht me even terug in de tijd. Ik ben niet van het type “Vroegah was alle betagh” (degenen die Haagse Harrie niet kennen, snappen hier niks van). Het is wel mooi om te zien hoe alles verandert en tegelijkertijd hetzelfde blijft. Die morele kern is heel constant. Daarom is dit boek allerminst gedateerd. Echt een mooi boek, dat al vele oplages en drukken meegaat.