Organisaties hebben vaak veel vragen rondom ‘goed handelen’: Wat is het dilemma? Hoe kunnen oplossingen worden ingebed in de organisatiestructuur? Wat is er nodig voor een succesvolle en duurzame implementatie en hoe kun je die randvoorwaarden realiseren?
Deze training heb ik samen met de BPSW School ontwikkeld en bieden wij aan als ‘maatwerktraining’. Dat betekent dat we samen met jou kijken wat passend is binnen je organisatie. Enkele voorbeelden van hoe we een maatwerktraining kunnen invullen, zijn:
- Introductie moreel beraad: Het accent van de training ligt op meer algemene vragen als: Wat is een moreel dilemma, waar draagt moreel beraad aan bij en hoe kunnen organisatie en professionals hier vorm aan geven?
- Moreel beraad, leren van casuïstiek: Tijdens de training wordt eigen casuïstiek uit de praktijk besproken. En wordt onderzocht hoe de antwoorden die uit het beraad naar voren komen, worden ingebed in de praktijk. Een deskundig gespreksleider van de BPSW School zorgt ervoordat tijdens de training de focus blijft op de ‘morele kern’ van het dilemma. En zij/hij bewaakt het proces van het beraad (tijd, te zetten stappen, communicatie).
- Zelf moreel beraad organiseren: Ten slotte kan je kiezen voor een training waarin deelnemers aan de hand van ingebrachte eigen casuïstiek leren om zelf een moreel beraad te organiseren. Hiermee kunnen zij het moreel beraad implementeren in de organisatie en het zo structureel onderdeel laten zijn van hun werk.
- Moreel beraad implementeren in je eigen organisatie. In dit onderdeel werken we aan het creëren en onderhouden van een structuur van ethische reflectie en moreel beraad. Voor elke organisatie is het immers anders op welke manier het binnen hun werkstructuur het beste tot zijn recht komt.
Voor organisaties die onder de werkingssfeer van de CAO WMD vallen, geldt in 2020 een aantrekkelijke vergoedingsregeling voor deze en andere trainingen. Kijk daarvoor op de website van Sociaal Werk Werkt.