Het organiseren van een moreel beraad is niet alleen zinnig wanneer er een handelingsrichting bepaald moet worden in een casus, maar ook om met elkaar te verkennen hoe de verschillende normen en waarden een rol spelen. Het deelnemen aan een moreel beraad draagt bij aan de morele competenties van professionals, bijvoorbeeld een beter zicht op de eigen normen en waarden, een bepaalde sensitiviteit om morele spanningsvelden op te merken en te benoemen, en het steeds zelfstandiger kunnen doorlopen van de stappen om tot een besluit te komen.
De workshop Moreel beraad is bedoeld voor professionals die weinig tot geen ervaring met morele beraden hebben. In principe kan iedere team met een stappenplan zelfstandig aan de slag, maar in de praktijk blijkt dat de meeste deelnemers baat hebben bij een introductie en oefening onder leiding van een ervaren gesprekleider.
In deze workshop komen de volgende elementen aan bod:
- Wat is een moreel beraad? Wanneer kun je een beraad houden? wat is het verschil met een casusoverleg of met een intervisiemethode?
- Uitleg over de gebruikte methode en andere beschikbare gespreksmethoden
- Oefenen van een beraad aan de hand van een stappenplan
- Evaluatie van het beraad
De workshop dient te introductie en oefening voor het deelnemen aan een beraad. Indien u op zoek bent naar een gespreksleider voor een moreel beraad, neem dan even contact op.
Ik heb ook een training ‘Gespreksleider Moreel Beraad’ ontwikkeld in samenwerking met de BPSW School. Deze training leidt niet op tot een algemeen gespreksleider, maar geeft medewerkers van een organisatie wel extra kennis en tools om morele beraden in hun eigen organisatie te kunnen begeleiden. Kijk hier voor meer informatie.